Creative Commons -lisenssit

Creative Commons -lisensseillä (CC) teoksen tekijä tai julkaisija voi määritellä, miten avoimesti verkkoon tuotettua aineistoa muut voivat käyttää. CC-lisenssin avulla teoksen tekijä säilyttää tekijänoikeutensa ja määrittelee tavat, millä muut saavat kopioida, levittää ja käyttää kyseistä teosta. Monet open access -lehdet lisensioivat artikkelinsa CC-lisensseillä. CC-lisenssejä voi ja kannattaa käyttää erityyppisten verkossa julkaistavien materiaalien lisensiointiin, ja ne sopivat yhtälailla avoimelle tutkimusaineistolle kuin avoimelle oppimateriaalillekin. 

 CC BY Nimeä (Attribution) = Joustava lisenssimuoto. Sallii muiden levittää ja muokata teosta ja luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupalliseen käyttöön. Teoksen tekijä on aina mainittava alkuperäisenä tekijänä.

CC BY-SA Nimeä–JaaSamoin (Attribution–ShareAlike) = Sallii muiden levittää ja muokata teosta ja luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupalliseen käyttöön. Teoksen tekijä on aina mainittava alkuperäisenä tekijänä, ja uudet teokset on lisensioitava samoin ehdoin.

CC BY-ND Nimeä–EiMuutoksia (Attribution–NoDerivatives) = Sallii teoksen levittämisen (myös kaupallisesti) kunhan teosta levitetään muuttumattomana ja kokonaisena ja tekijä mainitaan alkuperäisenä tekijänä.

CC BY-NC Nimeä–EiKaupallinen (Attribution–NonCommercial) = Sallii muiden levittää ja muokata teosta ja luoda sen pohjalta uusia teoksia, mutta ei kaupalliseen käyttöön. Teoksen tekijä on aina mainittava alkuperäisenä tekijänä.

CC BY-NC-SA Nimeä–EiKaupallinen–JaaSamoin (Attribution–NonCommercial–ShareAlikeSallii muiden levittää ja muokata teosta ja luoda sen pohjalta uusia teoksia, mutta ei kaupalliseen käyttöön. Teoksen tekijä on aina mainittava alkuperäisenä tekijänä, ja uudet teokset on lisensioitava samoin ehdoin.

CC BY-NC-ND Nimeä–EiKaupallinen–EiMuutoksia (Attribution–NonCommercial–NoDerivatives) = Rajoittavin CC-lisensseistä. Sallii teoksen jakamisen muille kunhan teoksen tekijä aina mainitaan. Teosta ei saa muuttaa millään tavoin, eikä sitä saa hyödyntää kaupallisesti.

Sopivan lisenssin löydät helpoiten käyttämällä lisenssivalitsinta.

Etsiessäsi avointa materiaalia kannattaa hyödyntää Creative Commons Search -hakupalvelua, jolla voi hakea Creative Commons -lisensseillä lisensioitua avointa aineistoa.

 

Lisätietoa lisensseistä:

Ohje tekijänoikeuksiin liittyvästä avoimesta lisensoinnista tutkijoille ja tieteellisille kustantajille. Vastuullisen tieteen julkaisusarja 11:2020

http://creativecommons.fi/

https://creativecommons.org/licenses/?lang=fi

cc.logo.large.png