Avointen oppimateriaalien käyttöoikeudet

Avoimet oppimateriaalit on joko vapautettu yleisesti käyttöön tai lisensioitu avoimuuden mahdollistavalla lisenssillä, jolla tekijä määrittelee oppimateriaalinsa jatkokäytöstä

Avointen oppimateriaalien avaamiseen käytetään usein Creative Commons -lisenssejä. Oppimateriaalin tekijä voi itse miettiä kullekin aineistolleen sopivan lisenssin. Avointen oppimateriaalien kirjastossa suositellaan käytettävän mm. CC BY 4.0- ja CC BY-SA-lisenssejä. Molemmissa näissä lisensseissä velvoitetaan viittaamaan alkuperäiseen tekijään ja jälkimmäisessä myös jakamaan oppimateriaalin pohjalta tehtyä uutta oppimateriaalia samalla lisenssillä. On hyvä harkita, että tekijänä antaisi luvan oppimateriaalin muokkaamiseen, sillä mahdollisuus materiaalin päivittämiseen lisää sen elinikää ja käytettävyyttä. Voi myös miettiä, onko aidosti tarpeen kieltää esim. kaupallinen käyttö, jolloin materiaalia ei voisi hyödyntää maksullisilla kursseilla. (Lähde: AOE-tiimi (2020) Avoimen tieteen kirjasto. Usein kysytyt kysymykset -osio. URL: https://aoe.fi/#/lisatietoa Linkki tarkistettu 30.11.2020.)

Jos oppimateriaalilla on useita tekijöitä, on tekijänoikeuksista, lisensseistä yms. hyvä sopia etukäteen. Sopimusmallipohjia voi pyytää JYU:n lakipalveluista.

Lisätietoa eri lisensseistä ja oppimateriaalien oikeuskysymyksistä: