Avoimet oppimateriaalit JYU:ssa

Jyväskylän yliopistossa oppimateriaalien avaamisessa voi kysyä apua Avoimen tiedon keskuksesta ja voi varata tietoiskun esim. Avointen oppimateriaalien kirjaston käytöstä.

Avointen oppimateriaalien kirjasto, AOE

Avointen oppimateriaalien kirjastoon kootaan Suomessa tehdyt avoimet oppimateriaalit ja/tai niiden kuvailutiedot.

Voit lisätä oman avoimen oppimateriaalisi AOE:hen kirjautumalla Haka-tunnuksilla ja täyttämällä kysytyt, standardoidut kuvailutiedot. Hyvät kuvailutiedot auttavat materiaalien löydettävyydessä ja saatavuudessa. Samalla valitset mm. lisenssin, jolla säätelet materiaalisi jatkokäyttöä. Jos oppimateriaalisi on jo avattu muualla sellaisessa muodossa, ettei sitä pysty lataamaan AOE:hen, esim. kokonainen verkkosivusto tai -kurssi, voi lataamisen sijasta lisätä linkin oppimateriaaliin kuvailutietojen yhteyteen.

AOE:ssa näkyy aineistojen latausmäärät, niistä mahdollisesti kehitetty uusi ja avoin oppimateriaali sekä toisten käyttäjien eri materiaaleille kirjoittamat mahdolliset arviot ja palautteet.

Voit myös hyödyntää AOE:ssa jo olevaa materiaalia sille määritellyn lisenssin mukaisesti. Voit myös tallentaa siellä omalle tilillesi muistiin hyviä oppimateriaaleja omia opetuksiasi tai itseopiskeluasi varten.

Lähde: AOE-tiimi (2020) Avointen oppimateriaalien kirjasto. Helsinki: CSC. Linkki tarkistettu 28.11.2020.

Näin avaat oppimateriaalisi AOE:ssa:

Lähde: AOE-tiimi (2020) Avointen oppimateriaalien kirjasto. Helsinki: CSC. Linkki tarkistettu 28.11.2020.

Lisätietoa AOE:n ohjeista ja Avoimen tiedon keskuksesta.

Moniviestin

Moniviestin on Jyväskylän yliopistossa kehitetty verkkojulkaisualusta, jossa voidaan luoda ja tallentaa tekstiä, videota tallentena ja suorina lähetyksinä, kuvia ja ääntä sisältäviä tiedotus- ja oppimateriaaleja.

Moniviestimeen voi ladata videoita ja äänitiedostoja lähes missä tahansa muodossa. Moniviestin ottaa videot vastaan ja muuntaa ne automaattisesti netissä näytettävään muotoon.

Moniviestimessä on tällä hetkellä tallennettuna yli 28 000 Jyväskylän yliopistossa tehtyä videota. Niistä suuri osa on käytössä tunnistautumisella (polkuavaimella), mutta joukossa on paljon myös täysin avointa materiaalia. 

Moniviestimen lisäksi JYU:lla on käytössä mm. Koppa ja Moodle, joissa voi avata oppimateriaalejaan, erityisesti verkkokursseja.

 

moniviestin_logo-iso.png