Avoimilla (open access-) lehdillä tarkoitetaan julkaisuja, joiden sisältö on kokonaisuudessaan avoinna verkossa heti ilmestymisensä jälkeen. Kun perinteiset lehdet hankkivat tuloja tilausmaksuilla, open access -lehdillä on muita tapoja rahoittaa toimintansa.
Suuri osa avoimista sarjoista toimii yhteisölähtöisesti nk. timanttimallilla (diamond open access), ja toiminnan rahoituksesta huolehtii lehden kehysorganisaatio, kuten tieteellinen seura tai yliopisto. Avoimia lehtiä rahoitetaan myös erilaisin tuki- ja jäsenmaksuin.
Monet avoimeen julkaisemiseen siirtyneet kaupalliset kustantajat korvaavat tilausmaksuissa menetettyjä tulojaan perimällä lehteen kirjoittavilta tutkijoilta artikkelikohtaisia julkaisumaksuja (article processing charge, APC). Maksu voi vaihdella sadasta eurosta useisiin tuhansiin euroihin.
Vertaisarvioitujen avointen lehtien valikoimaa voi selailla esimerkiksi DOAJ-palvelussa: Directory of Open Access Journals
Hybridilehdet
Kokonaan avointen julkaisukanavien rinnalla toimii joukko hybridilehtiä eli kaupallisten tiedekustantajien tilausmaksullisia lehtiä, joissa on mahdollista julkaista avoimia artikkeleita erillistä julkaisumaksua vastaan. Vaikka hybridilehdissä on yksittäisiä open access -artikkeleita, lehtien sisältö on silti enimmäkseen maksullista (ts. lehti on tilattava). Kyseessä on selkeästi kallein avoimen julkaisemisen vaihtoehto.
Valtaosa tutkimusrahoittajista ei suosittele tai salli hybridilehdissä julkaisemista. Plan S -julkilausumaan sitoutuneet rahoittajat, kuten Suomen Akatemia, hyväksyvät hybridimallilla julkaisemisen vain nk. transformatiivisten sopimusten kautta, jolloin kirjoittajalta ei peritä erillistä avoimen julkaisemisen maksua, vaan julkaisemisen kustannukset on katettu lehden lisenssimaksuilla. Tutustu JYU:n transformatiivisiin sopimuksiin: Alennukset avoimen julkaisemisen maksuihin