31.10.2018

JYUn OA-sopimukset kustantajittain

 

BioMed Central & SpringerOpen (open access -lehdet)

Kirjasto maksaa BioMed Centralin ja SpringerOpen-palvelun kirjoittajamaksuista 50 %. Toinen 50 % maksusta jää kirjoittajalle/laitokselle. Alkuperäisestä kirjoittajamaksusta saadaan lisäksi 5 % alennus.

Kun artikkelisi hyväksytään julkaistavaksi, kustantaja huolehtii prosessin etenemisestä. Julkaisumaksusta vähennetään ensin alennus (5 %) ja loppuosa jaetaan kahteen osaan niin, että toinen osa (50 %) veloitetaan kirjaston ylläpitämältä tililtä ja toisesta puolesta lähetetään lasku tutkijalle tai laitokselle. Laskutusosoitteen voi yhteyshenkilö (corresponding author) sopia kustantajan kanssa.

Yliopiston VAT-numero on: FI02458947.

Cogitatio Press

JYU on liittynyt Cogitatio Pressin instituutiojäseneksi 11.10.2018 alkaen. JYU:n tutkijat voivat julkaista artikkelinsa Cogitatio Pressin lehdissä avoimena ilman julkaisumaksua.

Elsevier

Artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author) toimiva Jyväskylän yliopiston tutkija voi halutessaan julkaista artikkelinsa avoimena 50 % alennuksella. Alennuksen piiriin kuuluu yli 1 500 hybiridlehteä ja yli 100 open access -lehteä. Lehtilistan näet täältä, lista kannattaa ladata, preview ei toimi kunnolla.

Elsevierin APC-maksut vaihtelevat lehdittäin, alennus lasketaan listahinnoista. Listahinnat löytyvät kootusti Elsevierin APC-listahinnastosta ja ovat myös näkyvissä kunkin lehden omalla sivulla. HUOM! Vastaavan kirjoittajan tulee varmistaa rahoitus alennetulle APC-maksulle.

Ohjeet vastaaville kirjoittajille:

1) Kun artikkeli, jossa olet vastaavana kirjoittajana (corresponding author), on hyväksytty, Elsevier lähettää sinulle sähköpostin, jossa on sinua pyydetään täyttämään Rights and Access Information form.

2) Jos haluat julkaista artikkelin avoimena, muista ensin varmistaa, että sinulla on rahoitus alennetulle APC-maksulle.

3) Valitse Elsevierin Rights and Access Information formilla:

 • Kohdassa Corresponding Author's Organization: Kirjoita organisaatiosi nimi (englanniksi) ja valitse järjestelmän tarjoamista vaihtoehdoista oikea. Jos et löydä organisaatiosi nimeä, ota yhteyttä kirjastoosi/tietopalveluusi, jotta saat apua asian selvittämisessä.
 • Täytä tarvittaessa kohtaan Add Co-author Details muiden kirjoittajien tiedot ja kohtaan Funder Details tutkimuksen rahoittajan tiedot.
 • Julkaisuvaihtoehdot (tämä valikko näkyy, mikäli lehti on tilausmaksullinen hybridilehti): Gold Open Access (=artikkeli julkaistaan kaikille avoimena) ja Subcription (=artikkeli näkyy vain lehden tilaajille). Kun haluat julkaista artikkelisi avoimena, valitse Gold Open Access.
 • kohdassa Select your user license: Valitse kumpaa cc-lisenssiä haluat käyttää. Molemmissa vaihtoehdoissa omat artikkelin hyödyntämisoikeutesi ovat valitsemasi lisenssiehtojen mukaiset. Vaihtoehdot ovat:
  • CC BY 4.0 (Nimeä) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
  • CC BY-NC-ND 4.0 (Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Sallii teoksesi jakamisen muille, kunhan sinut mainitaan tekijänä. Teostasi ei tällöin kuitenkaan saa muuttaa millään tavoin, eikä sitä saa hyödyntää kaupallisesti. Huomaathan, että valitessasi tämän rajoitetumman CC BY-NC-ND 4.0 lisenssin jäävät muuttamis- ja kaupallisen käytön oikeudet Elsevierille.
 • Täytä lomake loppuun.

4) Elsevier julkaisee artikkelin avoimena.

5) Kirjasto saa tiedon, että olet valinnut avoimen julkaisemisen artikkelisi julkaisutavaksi ja vahvistaa affiliaatiosi Elsevierille.

6) Saat laskun APC-maksusta. Tarkistathan, että laskun summa on oikein (50% lehden APC-listahinnasta).

SAGE

Jyväskylän yliopiston tutkijat voivat halutessaan julkaista artikkelinsa avoimena SAGEn lehdissä 200 GBP:n kirjoittajamaksulla, kun toimivat artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author). Normaalihintainen kirjoittajamaksu olisi 1600 GBP. HUOM! Alennus koskee vain SAGEn hybridilehtiä.

On erittäin tärkeää, että artikkelin kirjoittaja huolehtii alennuksen saamisesta itse, sillä kustantaja ei vastaa asiasta jälkikäteen.

Lista alennukseen oikeutetuista SAGEn lehdistä.

Ohjeet artikkelin julkaisemisesta avoimena SAGEn lehdissä:

1) SAGE lähettää artikkelin vastaavalle kirjoittajalle tiedon artikkelin hyväksymisestä ja ilmoittaa mahdollisuudesta julkaista artikkeli avoimena.

2) Kirjoittaja tarkistaa yllä mainitusta lehtilistasta voiko artikkelin julkaista kyseisessä lehdessä alennetulla APC-maksulla.

3) Kirjoittaja täyttää SAGEn OA-lomakkeen ja laittaa ”Institutional Code” -kohtaan merkinnän ”FinELib 2017”.

4) Kustantaja laskuttaa tutkijalta alennetun APC-maksun 200 GBP.

Kun artikkeli on hyväksytty, kirjoittajan tulee siis itse lisätä tietoihin alennukseen oikeuttava FinELib2017 -koodi ja huolehtia, että laskutus tapahtuu alennetulla (200 GBP) APC-maksulla.

SCOAP3

SCOAP3 on CERNin johtama open access-hanke, jossa suurenergiafysiikan keskeiset lehdet muutetaan OA-julkaisuiksi. Avoimen tiedon keskus on yksi hankkeen rahoittajista, ja myös JYU:n tutkijat voivat julkaista artikkelinsa SCOAP3-lehdissä ilman APC-maksua.

Lista SCOAP3-lehdistä ja lehtikohtaiset ohjeet: https://scoap3.org/phase2-journals/.

Springer (hybridilehdet)

Springer Naturen kanssa on solmittu sopimus, joka sisältää oikeuden julkaista artikkeleita avoimena Springerin hybridinimekkeissä sopimuskauden 1.10.2018-31.12.2020 aikana. Kirjoittajan ei tarvitse maksaa APC-maksua, vaan se sisältyy konsortiosopimuksen hintaan. 

Artikkelin vastaava kirjoittaja (corresponding author), joka on affilioitunut Jyväskylän yliopistoon, voi hyödyntää sopimukseen sisältyvää oikeutta julkaista artikkelinsa avoimena. 

Sopimus kattaa Springerin hybridilehdet,  ks lista nimekkeistä. Sopimus koskee seuraavia artikkelityyppejä:     Original Paper, Review Paper, Brief Communication ja Continuing Education.

Ohjeet vastaavalle kirjoittajalle:

Artikkelin ns. standard workflow (Suurin osa lehdistä noudattaa tätä workflowta, voit tarkistaa nimekekohtaisen tiedon nimekelistasta)

 1. Kun artikkelisi on hyväksytty julkaistavaksi, saat kutsun Springerin My Publication-järjestelmään.
 2. Valitse järjestelmässä sen tilaajaorganisaation nimi, johon olet affilioitunut. Nimet ovat englanniksi. Jos nimeä ei löydy listalta, syötä kenttään kaupunki tai maa, jolloin järjestelmä ehdottaa sinulle organisaatioita.
 3. Tämä jälkeen näet sopimuksestamme kertovan Green Boxin (tässä esimerkkinä Aalto yliopisto).
 4. Hyväksy lehtinimekkeen käyttämä avoimen julkaisemisen lisenssi (CC BY tai CC BY-NC nimekkeestä riippuen)
  1. CC BY 4.0 (Nimeä)  Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
  2. CC BY-NC 4.0 (Nimeä-EiKaupallinen) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, mutta tämän kaiken kuitenkin vain epäkaupallisessa tarkoituksessa. Vaikka uusienkin teosten tulee olla epäkaupallisia ja sinut on mainittava alkuperäisenä tekijänä, tällaisia johdannaisteoksia ei tarvitse lisensoida samoilla ehdoilla.
 5. Tilaa halutessasi värikuvia, offprinttejä ja postereita. Huom! niiden maksut joudut kattamaan itse. Organisaatiosi  maksaa vain kirjoittajamaksun (APC-maksu).
 6. Täytä yhteystietosi ”Your Affiliation” sivulla.
 7. Lähetä tilaus. Hintasi on nolla EUR, ellet ole tilannut postereita tms.
 8. Tieto artikkelistasi lähtee organisaatioosi ja kirjastosi/tietopalvelusi käy vahvistamassa affiliaatiosi järjestelmässä.
 9. Artikkeli julkaistaan avoimena.

Oletuksena on, että tilaajaorganisaatioihin affilioituneet kirjoittajat julkaisevat artikkelinsa avoimena. Jos kuitenkin haluat julkaista artikkelisi maksumuurin takana, käy My Publication -prosessi läpi ja ole sen jälkeen yhteydessä kirjastoosi/tietopalveluusi. Tällöin kirjastosi/tietopalvelusi ei hyväksy artikkeliasi julkaistavaksi avoimena. Saat kustantajalta uuden linkin My Publication-järjestelmään ja artikkelisi julkaistaan maksumuurin takana.

Lisätietoa: Springerin ohje

Artikkelin ns. non-standard workflow (Pieni osa lehdistä noudattaa normaalista poikkeavaa workflowta, voit tarkistaa nimekekohtaisen tiedon nimekelistasta)

 1. Prosessi vaihtelee nimekkeittäin.
 2. Käytä organisaatiosi nimeä ja sähköpostidomainia kaikessa kommunikaatiossa lehden kanssa.
 3. Hyväksy lehtinimekkeen käyttämä avoimen julkaisemisen lisenssi (CC BY tai CC BY-NC nimekkeestä riippuen)
  1. CC BY 4.0 (Nimeä)  Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
  2. CC BY-NC 4.0 (Nimeä-EiKaupallinen) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, mutta tämän kaiken kuitenkin vain epäkaupallisessa tarkoituksessa. Vaikka uusienkin teosten tulee olla epäkaupallisia ja sinut on mainittava alkuperäisenä tekijänä, tällaisia johdannaisteoksia ei tarvitse lisensoida samoilla ehdoilla.
 4. Tieto artikkelistasi lähtee organisaatioosi ja kirjastosi/tietopalvelusi käy vahvistamassa affiliaatiosi järjestelmässä.
 5. Artikkeli julkaistaan avoimena.

HUOM! Oletuksena on, että tilaajaorganisaatioihin affilioituneet kirjoittajat julkaisevat artikkelinsa avoimena. Jos kuitenkin haluat julkaista artikkelisi maksumuurin takana, käy julkaisuprosessin läpi ja ole sen jälkeen yhteydessä kirjastoosi/tietopalveluusi. Tällöin kirjastosi ei hyväksy artikkeliasi julkaistavaksi avoimena ja se julkaistaan maksumuurin takana.

Taylor & Francis

Artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author) toimiva Jyväskylän yliopiston tutkija voi julkaista halutessaan artikkelinsa avoimena 860 euron kirjoittajamaksulla. Normaalihintainen kirjoittajamaksu olisi 2150 euroa. Alennus koskee vain Taylor & Francisin hybridilehtiä.

HUOM! Tutkija on oikeutettu alennettuun maksuun JUFO 2- ja 3-tason lehdissä. Avoimen tiedon keskus (kirjasto) huolehtii artikkelin APC-maksusta, tutkijalle ei siis tule artikkelin julkaisemisesta kustannuksia.

Ohjeet artikkelin julkaisemisesta avoimena T&F:n lehdissä:

1) T&F lähettää artikkelin vastaavalle kirjoittajalle tiedon artikkelin hyväksymisestä ja ilmoittaa hänelle mahdollisuudesta julkaista artikkeli avoimena kirjoittajamaksua vastaan.

2) Kirjasto ottaa yhteyttä tutkijaan ja vahvistaa T&F:lle ja kirjoittajalle alennetun APC-maksun käytön artikkelin kohdalla, mikäli lehti on luokitettu JUFOssa tasoille 2 tai 3 ja tutkija itse haluaa julkaista artikkelin avoimena.

3) Avoimen tiedon keskus (kirjasto) maksaa artikkelin julkaisumaksun.

4) Kirjoittaja vahvistaa valitsemansa avoimen lisenssin T&F:n julkaisujärjestelmässä.

Alennetulla APC-maksulla tapahtuvaan OA-julkaisemiseen liittyviin kysymyksiin vastaa informaatikko  Arto Ikonen.