JYUn OA-sopimukset kustantajittain

American Chemical Society

Artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author) toimiva Jyväskylän yliopiston tutkija voi julkaista artikkelinsa avoimesti American Chemical Societyn lehdissä avoimena open access -krediiteillä CC BY -lisenssillä.  Krediittiä käyttäessään kirjoittaja saa julkaista artikkelinsa avoimena ilman APC-maksua. Krediitin voi saada artikkeliin, joka hyväksytään julkaistavaksi nykyisen sopimuskauden 1.1.2018-31.12.2020 aikana.

Ilmaisia krediittejä on vuosittain käytössä rajallinen määrä. Yhdellä krediitillä voi julkaista yhden OA-artikkelin.

OA-krediittejä voi käyttää ACS:n tilausmaksullisiin lehtiin sekä ACS:n täysin avoimiin lehtiin (ACS Central Science, ACS Omega). Krediittejä voi käyttää kaikkiin muihin artikkelityyppeihin, mutta ei e-kirja-artikkeleihin. ACS lehtilista (pdf)

OA-krediittejä voi käyttää ACS-aineiston tilaajaorganisaatioon affilioitunut vastaava kirjoittaja (corresponding author), joka on yhteydessä ACS:aan vertaisarviointiprosessin aikana. Kirjoittajan tulee käsikirjoitusta jättäessään määrittää affiliaatio organisaatioonsa ja käyttää jyu.fi-loppuista sähköpostiosoitettaan. ACS tunnistaa kirjoittajan oikeuden ilmaiseen kredittiin affiliaatiotietojen ja sähköpostin perusteella.

Ohjeet vastaavalle kirjoittajalle

Kun lähetät artikkelisi ACS:n Paragon Plus-järjestelmässä, sinun täytyy editoita profiilisi, valita oikea organisaatio alasvetovalikosta ja syöttää järjestelmään organisaatiosi sähköpostiosoite, jos se ei jo ole järjestelmässä. ACS tarkistaa affiliaatiosi ja sähköpostiosoitteesi perusteella, oletko oikeutettu maksuttomaan OA-julkaisemiseen. Jos olet aiemmin käyttänyt jotain muuta sähköpostiosoitetta, päivitä järjestelmään organisaatiosi sähköpostiosoite.

 1. Kun ACS on hyväksynyt artikkelisi julkaistavaksi, lähettää ACS Publications sinulle hyväksymiskirjeen, jossa on linkki Copyright Clearance Centerin RightsLink-järjestelmään.
 2. Kirjaudu RightsLinkiin ja valitse organisaatio, johon olet affilioitunut. Huom. vain ylläolevalla listalla oleviin organisaatioihin affilioituneet vastaavat kirjoittajat ovat oikeutettuja maksuttomiin OA-artikkeleihin FinELibin sopimuksella.
 3. Valitse: Seek Funding From FinELib
 4. Jos tilaat muita artikkeliin liittyviä palveluita (esim. värikuvia) ACS laskuttaa sinua niistä. FinElibin open access -krediitit kattavat vain artikkelimaksun (APC).
 5. Lähetä tilaus.
 6. Saat sähköpostitse vahvistuksen, että OA-rahoituspyyntösi on vastaanotettu.
 7. Saat erillisen sähköpostiviestin, jossa kerrotaan, onko OA-pyyntösi hyväksytty vai hylätty.
 8. Jos OA-pyyntösi on hyväksytty, ACS julkaisee artikkelisi CC BY-lisenssillä.

ACS lähettää vastaavalle kirjoittajalle linkin julkaistuun versioon. ACS tallentaa lopullisen version CCBY-lisenssillä US Pub Med Central -arkistoon, josta se replikoituu automaattisesti Europe Pub Med Central -arkistoon.

Jos OA-rahoituspyyntöäsi ei ole hyväksytty tai kaikki maksuttomat OA-krediitit on jo käytetty, kun artikkelisi hyväksytään julkaistavaksi, sinulla on oikeus julkaista artikkelisi avoimena muilla ACS:n tarjoamilla OA-optioilla. Voit myös julkaista artikkelin maksumuurin takana.

BioMed Central & SpringerOpen (open access -lehdet)

Avoimen tiedon keskus maksaa BioMed Centralin ja SpringerOpen-palvelun kirjoittajamaksuista 50 %. Toinen 50 % maksusta jää kirjoittajalle/laitokselle. Alkuperäisestä kirjoittajamaksusta saadaan lisäksi 5 % alennus.

Kun artikkelisi hyväksytään julkaistavaksi, kustantaja huolehtii prosessin etenemisestä. Julkaisumaksusta vähennetään ensin alennus (5 %) ja loppuosa jaetaan kahteen osaan niin, että toinen osa (50 %) veloitetaan Avoimen tiedon keskuksen ylläpitämältä tililtä ja toisesta puolesta lähetetään lasku tutkijalle tai laitokselle. Laskutusosoitteen voi yhteyshenkilö (corresponding author) sopia kustantajan kanssa.

Lisätietoa: Submission guidelines for members

Yliopiston VAT-numero on: FI02458947.

Cogitatio Press

JYU on liittynyt Cogitatio Pressin instituutiojäseneksi 11.10.2018 alkaen. JYU:n tutkijat voivat julkaista artikkelinsa Cogitatio Pressin lehdissä avoimena ilman julkaisumaksua.

Elsevier

Artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author) toimiva Jyväskylän yliopiston tutkija voi halutessaan julkaista artikkelinsa avoimena 50 % alennuksella. Alennuksen piiriin kuuluu yli 1 500 hybridilehteä ja yli 100 open access -lehteä. Lehtilistan näet täältä.

Elsevierin APC-maksut vaihtelevat lehdittäin, alennus lasketaan listahinnoista. Listahinnat löytyvät kootusti Elsevierin APC-listahinnastosta ja ovat myös näkyvissä kunkin lehden omalla sivulla. HUOM! Vastaavan kirjoittajan tulee varmistaa rahoitus alennetulle APC-maksulle.

Ohjeet vastaaville kirjoittajille:

1) Kun artikkeli, jossa olet vastaavana kirjoittajana (corresponding author), on hyväksytty, Elsevier lähettää sinulle sähköpostin, jossa on sinua pyydetään täyttämään Rights and Access Information form.

2) Jos haluat julkaista artikkelin avoimena, muista ensin varmistaa, että sinulla on rahoitus alennetulle APC-maksulle.

3) Valitse Elsevierin Rights and Access Information formilla:

 • Kohdassa Corresponding Author's Organization: Kirjoita organisaatiosi nimi (englanniksi) ja valitse järjestelmän tarjoamista vaihtoehdoista oikea. Jos et löydä organisaatiosi nimeä, ota yhteyttä Avoimen tiedon keskukseen.
 • Täytä tarvittaessa kohtaan Add Co-author Details muiden kirjoittajien tiedot ja kohtaan Funder Details tutkimuksen rahoittajan tiedot.
 • Julkaisuvaihtoehdot (tämä valikko näkyy, mikäli lehti on tilausmaksullinen hybridilehti): Gold Open Access (=artikkeli julkaistaan kaikille avoimena) ja Subscription (=artikkeli näkyy vain lehden tilaajille). Kun haluat julkaista artikkelisi avoimena, valitse Gold Open Access.
 • kohdassa Select your user license: Valitse kumpaa cc-lisenssiä haluat käyttää. Molemmissa vaihtoehdoissa omat artikkelin hyödyntämisoikeutesi ovat valitsemasi lisenssiehtojen mukaiset. Vaihtoehdot ovat:
  • CC BY 4.0 (Nimeä) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
  • CC BY-NC-ND 4.0 (Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Sallii teoksesi jakamisen muille, kunhan sinut mainitaan tekijänä. Teostasi ei tällöin kuitenkaan saa muuttaa millään tavoin, eikä sitä saa hyödyntää kaupallisesti. Huomaathan, että valitessasi tämän rajoitetumman CC BY-NC-ND 4.0 lisenssin jäävät muuttamis- ja kaupallisen käytön oikeudet Elsevierille.
 • Täytä lomake loppuun.

4) Elsevier julkaisee artikkelin avoimena.

5) Avoimen tiedon keskus saa viestin, että olet valinnut avoimen julkaisemisen artikkelisi julkaisutavaksi ja vahvistaa affiliaatiosi Elsevierille.

6) Saat laskun APC-maksusta. Tarkistathan, että laskun summa on oikein (50% lehden APC-listahinnasta).

Emerald

Artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author) toimiva Jyväskylän yliopiston tutkija voi halutessaan julkaista artikkelinsa Emeraldin lehdissä avoimena ilmaisilla open access -vouchereilla CC BY-lisenssillä.

Voucheria käyttäessään kirjoittaja saa julkaista artikkelinsa ilman APC-maksua. Voucherin voi saada artikkeliin, joka hyväksytään julkaistavaksi sopimuskauden aikana (1.1.2018–31.12.2020). Ilmaisia vouchereita on vuosittain käytössä rajallinen määrä.

Vouchereita voi käyttää kaikkiin Emerald Premier-paketin nimekkeisiin (lehtilista.xlsx) sekä Emeraldin ainoaan täysin avoimeen nimekkeeseen International Journal of Climate Change Strategies and Management.

Vouchereita voi käyttää seuraaviin artikkelityyppeihin: Research Paper, Viewpoint, Technical Paper, Conceptual Paper, Case Study, Literature Review ja General Review

Ohjeet vastaavalle kirjoittajalle (corresponding author)

Kun jätät käsikirjoituksesi kustantajalle ScholarOne järjestelmässä (submittointi), käytä organisaatiokohtaista sähköpostiosoitettasi. Emerald tunnistaa oikeutesi ilmaiseen open access -voucheriin sähköpostidomainistasi. Mikäli järjestelmässä on ennestään joku muu sähköpostiosoitteesi, muuta se.

Ilmoita kiinnostuksestasi käyttää ilmainen voucher, mikäli artikkelisi hyväksytään julkaistavaksi. Tee tämä kohdassa Step 4: Details and Comments. Rastita kohta ”Yes, I want to publish my article as Open Access and my institution is eligible for a prepaid APC-voucher”.

Kun artikkeli, jossa olet vastaavana kirjoittana, on hyväksytty, saat hyväksymiskirjeen (acceptance letter) ScholarOnen kautta. Lisäksi saat 30 päivän kuluessa hyväksymiskirjeestä linkin CC BY-lisenssiin, joka sinun tulee täyttää ja allekirjoittaa sekä palauttaa sähköpostitse lehden editorille.

Mikäli käy niin, että voucherit ovat kuluneet loppuun siinä vaiheessa, kun artikkelisi hyväksytään, on sinulla oikeus ohjata kustantaja julkaisemaan artikkeli maksumuurin takana (tai vaihtoehtoisesti huolehtia APC-maksun maksamisesta).

Frontiers

Avoimen tiedon keskus maksaa JYU:n tutkijan APC-maksun Frontiersin lehdissä, jos tutkija toimii artikkelin vastaavana kirjoittajana eikä hänellä ole erillistä rahoitusta avoimeen julkaisemiseen. Jättäessään käsikirjoitusta Frontiersin järjestelmässä kirjoittajan tulee valita maksavaksi instituutioksi Jyväskylän yliopiston.

Lista Frontiersin lehdistä.

Royal Society of Chemistry

Vastaavana kirjoittana (corresponding author) toimiva JYU:n tutkija voi julkaista artikkelinsa avoimena Royal Society of Chemistryn (RSC) hybridilehdissä ilman erillistä maksua. Artikkelin tulee olla hyväksytty ajalla 1.1.-31.12.2019.

Alennukseen oikeutettu kirjoittaja tunnistetaan sähköpostiosoitteen perusteella. Kun lähetät artikkelisi RSC:lle, muista käyttää jyu.fi-loppuista sähköpostiosoitetta.

Ohjeet vastaavalle kirjoittajalle

 • Kun artikkelisi on hyväksytty, saat RSC:ltä sähköpostin, jossa on linkki lisenssijärjestelmään
 • Näet järjestelmässä artikkelin lähetyksen yhteydessä antamasi tiedot
 • Klikkaa Start now
 • Valitse Gold Open Access Publication. Tarkista, että sinut on tunnistettu järjestelmässä oikein, eli että tässä kohdassa lukee FREE - No payment required. Tunnistus tapahtuu antamasi sähköpostiosoitteen perusteella.
 • Valitse lisenssi CC BY (suosittelemme tätä) tai CC BY-NC
 • Hyväksy lisenssiehdot

SAGE

Jyväskylän yliopiston tutkijat voivat halutessaan julkaista artikkelinsa avoimena SAGEn lehdissä 200 GBP:n kirjoittajamaksulla, kun toimivat artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author). Normaalihintainen kirjoittajamaksu olisi 1600 GBP. HUOM! Alennus koskee vain SAGEn hybridilehtiä.

On erittäin tärkeää, että artikkelin kirjoittaja huolehtii alennuksen saamisesta itse, sillä kustantaja ei vastaa asiasta jälkikäteen.

Lista alennukseen oikeutetuista SAGEn lehdistä.

Ohjeet artikkelin julkaisemisesta avoimena SAGEn lehdissä:

1) SAGE lähettää artikkelin vastaavalle kirjoittajalle tiedon artikkelin hyväksymisestä ja ilmoittaa mahdollisuudesta julkaista artikkeli avoimena.

2) Kirjoittaja tarkistaa yllä mainitusta lehtilistasta voiko artikkelin julkaista kyseisessä lehdessä alennetulla APC-maksulla.

3) Kirjoittaja täyttää SAGEn OA-lomakkeen ja laittaa ”Institutional Code” -kohtaan merkinnän ”FinELib 2017”.

4) Kustantaja laskuttaa tutkijalta alennetun APC-maksun 200 GBP.

Kun artikkeli on hyväksytty, kirjoittajan tulee siis itse lisätä tietoihin alennukseen oikeuttava FinELib2017 -koodi ja huolehtia, että laskutus tapahtuu alennetulla (200 GBP) APC-maksulla.

SCOAP3

SCOAP3 on CERNin johtama open access-hanke, jossa suurenergiafysiikan keskeiset lehdet muutetaan OA-julkaisuiksi. Avoimen tiedon keskus on yksi hankkeen rahoittajista, ja myös JYU:n tutkijat voivat julkaista artikkelinsa SCOAP3-lehdissä ilman APC-maksua.

Lista SCOAP3-lehdistä ja lehtikohtaiset ohjeet: https://scoap3.org/phase2-journals/.

Springer (hybridilehdet)

Springer Naturen kanssa on solmittu sopimus, joka sisältää oikeuden julkaista artikkeleita avoimena Springerin hybridinimekkeissä sopimuskauden 1.10.2018-31.12.2020 aikana. Kirjoittajan ei tarvitse maksaa APC-maksua, vaan se sisältyy konsortiosopimuksen hintaan. 

Artikkelin vastaava kirjoittaja (corresponding author), joka on affilioitunut Jyväskylän yliopistoon, voi hyödyntää sopimukseen sisältyvää oikeutta julkaista artikkelinsa avoimena. 

Sopimus kattaa Springerin hybridilehdet,  ks lista nimekkeistä. Sopimus koskee seuraavia artikkelityyppejä:     Original Paper, Review Paper, Brief Communication ja Continuing Education.

Ohjeet vastaavalle kirjoittajalle:

Artikkelin ns. standard workflow (Suurin osa lehdistä noudattaa tätä workflowta, voit tarkistaa nimekekohtaisen tiedon nimekelistasta)

 1. Kun artikkelisi on hyväksytty julkaistavaksi, saat kutsun Springerin My Publication-järjestelmään.
 2. Valitse järjestelmässä sen tilaajaorganisaation nimi, johon olet affilioitunut. Nimet ovat englanniksi. Jos nimeä ei löydy listalta, syötä kenttään kaupunki tai maa, jolloin järjestelmä ehdottaa sinulle organisaatioita.
 3. Tämä jälkeen näet sopimuksestamme kertovan Green Boxin (tässä esimerkkinä Aalto yliopisto).
 4. Hyväksy lehtinimekkeen käyttämä avoimen julkaisemisen lisenssi (CC BY tai CC BY-NC nimekkeestä riippuen)
  1. CC BY 4.0 (Nimeä)  Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
  2. CC BY-NC 4.0 (Nimeä-EiKaupallinen) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, mutta tämän kaiken kuitenkin vain epäkaupallisessa tarkoituksessa. Vaikka uusienkin teosten tulee olla epäkaupallisia ja sinut on mainittava alkuperäisenä tekijänä, tällaisia johdannaisteoksia ei tarvitse lisensoida samoilla ehdoilla.
 5. Tilaa halutessasi värikuvia, offprinttejä ja postereita. Huom! niiden maksut joudut kattamaan itse. Organisaatiosi  maksaa vain kirjoittajamaksun (APC-maksu).
 6. Täytä yhteystietosi ”Your Affiliation” sivulla.
 7. Lähetä tilaus. Hintasi on nolla EUR, ellet ole tilannut postereita tms.
 8. Tieto artikkelistasi lähtee organisaatioosi ja Avoimen tiedon keskus käy vahvistamassa affiliaatiosi järjestelmässä.
 9. Artikkeli julkaistaan avoimena.

Oletuksena on, että tilaajaorganisaatioihin affilioituneet kirjoittajat julkaisevat artikkelinsa avoimena. Jos kuitenkin haluat julkaista artikkelisi maksumuurin takana, käy My Publication -prosessi läpi ja ole sen jälkeen yhteydessä Avoimen tiedon keskukseen. Saat kustantajalta uuden linkin My Publication-järjestelmään ja artikkelisi julkaistaan maksumuurin takana.

Lisätietoa: Springerin ohje

Artikkelin ns. non-standard workflow (Pieni osa lehdistä noudattaa normaalista poikkeavaa workflowta, voit tarkistaa nimekekohtaisen tiedon nimekelistasta)

 1. Prosessi vaihtelee nimekkeittäin.
 2. Käytä organisaatiosi nimeä ja sähköpostidomainia kaikessa kommunikaatiossa lehden kanssa.
 3. Hyväksy lehtinimekkeen käyttämä avoimen julkaisemisen lisenssi (CC BY tai CC BY-NC nimekkeestä riippuen)
  1. CC BY 4.0 (Nimeä)  Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
  2. CC BY-NC 4.0 (Nimeä-EiKaupallinen) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, mutta tämän kaiken kuitenkin vain epäkaupallisessa tarkoituksessa. Vaikka uusienkin teosten tulee olla epäkaupallisia ja sinut on mainittava alkuperäisenä tekijänä, tällaisia johdannaisteoksia ei tarvitse lisensoida samoilla ehdoilla.
 4. Tieto artikkelistasi lähtee organisaatioosi ja Avoimen tiedon keskus käy vahvistamassa affiliaatiosi järjestelmässä.
 5. Artikkeli julkaistaan avoimena.

HUOM! Oletuksena on, että tilaajaorganisaatioihin affilioituneet kirjoittajat julkaisevat artikkelinsa avoimena. Jos kuitenkin haluat julkaista artikkelisi maksumuurin takana, käy julkaisuprosessi läpi ja ole sen jälkeen yhteydessä Avoimen tiedon keskukseen.

Alennetulla APC-maksulla tapahtuvaan OA-julkaisemiseen liittyviin kysymyksiin vastaa informaatikko  Arto Ikonen.