Preprintien julkaiseminen

Tutkimusartikkeleita on mahdollista julkaista jo ennen kuin ne on vertaisarvioitu tai hyväksytty mihinkään lehteen. Preprintien eli vertaisarvioimattomien artikkelien julkaiseminen on tällä hetkellä eräs nopeimmin kasvavista avoimen julkaisemisen muodoista. Sitä on helpottanut erilaisten preprintien julkaisemiseen erikoistuneiden julkaisuarkistojen (preprint servers) lisääntyminen viime vuosina. 

Tunnetuin preprint-arkisto on arXiv, joka on toiminut erityisesti matematiikan ja fysiikan alan avoimena arkistona jo yli 25 vuotta. arXivin mallin mukaisesti samantyyppisiä arkistoja on syntynyt usealle eri tieteenalalle, ja myös Zenodossa ja FigSharessa julkaistaan preprintejä. Eri tieteenalojen preprint-arkistoja kokoaa yhteen OSF Preprints -portaali, jossa voi tehdä hakuja joko palvelun kaikkiin preprinteihin tai alakohtaisesti. 

Kustantajat suhtautuvat preprintien julkaisemiseen usein hyvin myötämielisesti, mutta linjaukset kannattaa aina tarkistaa ennen preprintin jakamista.

Jyväskylän yliopiston tutkijoita suositellaan tallentamaan preprintejä myös JYXiin. Jos tiedät jo, missä lopullinen vertaisarvioitu artikkeli tullaan julkaisemaan, voit saada sen jo etukäteen JYU:n tutkimustietojärjestelmään: lähetä vain preprint tietoineen osoitteeseen converis-publications@jyu.fi. Preprintejä, joiden lopullinen julkaisukanava ei vielä ole tiedossa, ei toistaiseksi indeksoida JYU:n tutkimustietojärjestelmään; Opetus- ja kulttuuriministeriön tämänhetkisen linjauksen mukaisesti vertaisarvioimattomia käsikirjoituksia ei voida raportointivaiheessa lukea avoimiksi julkaisuiksi. OKM edellyttää avoimen julkaisun olevan vertaisarvioitu.

Miksi tutkijat julkaisevat preprintejä?

  • Tutkimuksensa saa julki nopeasti. Tämä on monelle tutkijalle tärkeää etenkin niillä tieteenaloilla, joissa tieteellisten lehtien julkaisuprosessit voivat venyä pitkiksi.
  • Preprintien julkaiseminen avoimesti on maksutonta; sen sijaan tutkimusartikkelin julkaiseminen open access -lehdessä edellyttää usein julkaisumaksun maksamista. (Valmiin artikkelin rinnakkaistallentaminen on kuitenkin aina ilmaista.)
  • Kun käsikirjoitukset julkaistaan avoimesti, ne voivat saada laajaa näkyvyyttä jo ennen vertaisarvioidun artikkelin julkaisemista. Preprint tavoittaa myös sellaiset lukijat, joilla ei ole pääsyä maksullisissa tiedelehdissä ilmestyneihin julkaisuihin.
  • Tutkija saa tutkimuksensa omiin nimiinsä ja siihen voi viitata, vaikka itse artikkelia ei ole vielä julkaistu. Useat preprint-alustat tarjoavat käsikirjoituksille pysyvän tunnisteen (DOI). 
  • Tutkijan on mahdollista osallistua tieteelliseen keskusteluun ja saada artikkelistaan palautetta laajemmin omalta tutkijayhteisöltään jo ennen vertaisarviointia. Parhaassa tapauksessa palaute auttaa parantamaan käsikirjoituksen laatua.