Tekijänoikeudet ja julkaisusopimukset

Monella tieteellisellä julkaisijalla on ehtoja sen suhteen, miten julkaistua artikkelia voi käyttää ja jakaa. Nämä rajoitteet koskevat myös artikkelin kirjoittajaa. Se, miten artikkelia saa jatkossa jakaa ja kuinka avoimesti, riippuu kustantajasta, lehdestä ja siitä, millaisen julkaisusopimuksen artikkelin kirjoittaja kustantajan kanssa solmii.

Voinko tallentaa oman lehdessä tai kokoomateoksessa julkaistun artikkelini JYXiin, omille internetsivuilleni tai ResearchGateen? Voinko käyttää artikkeliani opetuksessa?

Kun teet kustantajan kanssa julkaisusopimuksen, pyri tarkistamaan ainakin seuraavat asiat:

1) Tarkista jo julkaisun kirjoitusvaiheessa, että sinulla on oikeus julkaista kaikki se materiaali, mitä julkaisuusi olet sisällyttänyt. Jos haluat julkaisuusi esimerkiksi kuvia, varmista julkaisuluvat tekijänoikeuksien haltijalta. 

2) Varmista, että sinulla säilyy oikeus rinnakkaistallentaa artikkelisi yliopiston julkaisuarkistoon. Tallennettava versio voi vaihdella kustantajasta riippuen. Voit tarkistaa kustantajien/lehtien rinnakkaistallennuslinjauksia Sherpa Romeo -palvelusta ja kustantajien verkkosivuilta. Kustantajan kanssa kannattaa myös neuvotella asiasta.

Kustantajien linjaukset vaihetelevat koskien artikkelien jakamista akateemisissa yhteisöpalveluissa, kuten Academia.edussa ja ResearchGatessa. Tarkista kustantajan linjaukset ennen kuin jaat artikkelisi näillä alustoilla. 

Tietoa asiasta löydät kustantajien internetsivuilta tai How Can I Share It? -sivustolta. Apua saat myös Avoimen tiedon keskuksesta.

3) Varmista, että sinulla säilyy oikeus ns. tieteelliseen kommunikointiin (saat jakaa artikkeliasi kollegoillesi) ja oikeus käyttää omaa artikkeliasi opetusmateriaalina ja muussa tieteellisessä toiminnassa.

4) Useilla tutkimusrahoittajilla on omat vaatimuksensa julkaisujen avoimuuteen ja siihen liittyviin embargoihin (julkaisuviiveaikoihin). Rahoittajan linjaus embargon pituudesta voi olla ristiriidassa kustantajan määräämän embargon kanssa. Tutkijan kannattaa tällaisessa tapauksessa neuvotella kustantajan kanssa artikkelin embargoajasta täyttääkseen tutkimusrahoittajan asettamat vaatimukset. 

Sopimusliite rinnakkaistallennuksen ehtojen sopimiseksi kustantajan kanssa

Jyväskylän yliopistolla on oma sopimuspohja rinnakkaistallennusoikeuden saamiseksi niiltä kustantajilta, jotka eivät linjausta ilmoita julkaisusopimuksessaan tai yleisissä ehdoissaan. Sopimuspohja löytyy yliopiston intranetistä.

Liitteellä kustantaja myöntää kirjoittajalle oikeuden rinnakkaistallentamiseen. Mikäli kustantaja ei neuvotteluista huolimatta suostu rinnakkaistallennusoikeutta kirjoittajalle myöntämään, kannattaa asia ottaa huomioon seuraavan kerran julkaisukanavaa valitessaan — maailmalta löytyy runsaasti laadukkaita julkaisukanavia, jotka sallivat rinnakkaistallentamisen vähintäänkin kohtuullisin ehdoin. Myös kokonaan avoimia julkaisukanavia kannattaa suosia.