Laitoksille räätälöidyt tietoiskut

Avoimen tiedon keskuksen asiantuntijat ovat valmiina tulemaan paikan päälle laitoksen kuukausipalaveriin, erikseen järjestettävään koulutustilaisuuteen tai vaikka puurojuhlaan. 

Tarjoamme yliopiston ainelaitoksille valmiita koulutusmoduuleja, joiden avulla voi nopeasti ja napakasti päivittää tietonsa kyseessä olevasta avoimen tieteen osa-alueesta. Ota yhteyttä ja kutsu meidät käymään!

 
Aineistonhallinnan palvelut JYUssa (20 min + aikaa kysymyksille ja keskustelulle)

Tiesitkö, että ulkoisesti rahoitetulla tutkimushankkeellasi on oikeus saada käyttöön koko joukko Jyväskylän yliopiston ylläpitämiä datan tallennuksen, versionhallinnan, kommunikoinnin, tietoturvan, julkaisemisen ja arkistoinnin työkaluja ja palveluita - ihan vaan pyytämällä? Ja että niitä on tulossa vielä lisää? Tutkimuksen tuki -tiimin edustaja tulee mielellään laitoksen tai vaikka tutkimusryhmän luo pitämään näistä tietoiskun, ja vastailemaan kysymyksiisi.

Yhteyshenkilö: informaatikko Janne Seppänen

 
Aineistonhallintasuunnittelun yleiset kysymykset (20 min + aikaa kysymyksille ja keskustelulle)

Tietoiskussa käydään läpi aineistonhallintasuunnitelman tarkoitus ja yleiset kysymykset, mm. datan standardeihin, säilytykseen, tietosuojaan, julkaisemiseen ja arkistointiin liittyvät asiat ja kuinka kuvata Jyväskylän yliopiston tutkimusinfrastrutuuri aineistonhallintasuunnitelmassa.

Yhteyshenkilö: informaatikko Juuso Marttila & Janne Seppänen

Aineistonhallintasuunnittelun työpaja (kesto tarpeen mukaan)

DMP (Data Management Plan) -työpajoissa voitte yhdessä asiantuntijoiden kanssa käydä läpi juuri teidän aineistonhallintasuunnitelmienne pulmallisia kohtia. Huomaa kuitenkin, että juuri vilkkaimpien hakuaikojen alla kysyntä neuvonnalle on suurta, joten kootkaa yksikössänne useampia kysymyksiä yhteen työpajapyyntöön. Vuoden hiljaisempina aikoina ehdimme myös pitämään työpajan vaikkapa yksittäisellekin suunnitelmalle. Aineistonhallintasuunnitelmahan laaditaan tutkimustyötä varten eikä vain rahoitushakemusta varten, joten hyvä hetki sen parantamiselle on aina!

Yhteyshenkilö: informaatikko Juuso Marttila & Janne Seppänen

 

Avoin julkaiseminen (40 min)

Tiivis perustietopaketti avoimen julkaisemisen eri muodoista. Millä tavoilla tutkija voi julkaista tutkimustuloksensa avoimena? Käydään läpi rinnakkaistallentaminen sekä avoimissa lehdissä julkaisemisen perusasiat. Pohditaan hybridijulkaisujen hyviä ja huonoja puolia sekä tutustutaan mahdollisuuteen julkaista preprintejä eli vertaisarvioimattomia artikkeleita. Käydään läpi tieteenala huomioiden myös mahdollisuuksia monografioiden avoimeen julkaisemiseen. 

Yhteyshenkilö: informaatikko Arto Ikonen

 

Avointen lehtien laatu ja julkaisukanavan valinta (40 min)

Kun tutkija miettii avointa julkaisukanavaa, on hänen monesti pohdittava myös julkaisukanavan laatua ja vaikuttavuutta. Tietoiskussa annetaan vinkkejä, millä tavoin julkaisukanavan laatua voi arvioida ja mitä välineitä tutkija voi arvioinnissa käyttää. 

Yhteyshenkilö palvelupäällikkö Irene Ylönen

 

Creative Commons -lisenssit (30 min)

Creative Commons -lisensseillä voi helpolla tavalla lisensioida kaikkea avoimeksi tarkoitettua materiaalia: avoimia artikkeleita, kirjoja, oppimateriaaleja sekä avointa dataa. Tietoiskussa käydään läpi CC-lisenssien sisältö ja annetaan vinkkejä siihen, miten tutkija voi itse hyödyntää lisenssejä omassa julkaisu- ja opetustyössään. 

Yhteyshenkilö: palvelupäällikkö Irene Ylönen

 

ORCID-työpaja (60 min)

ORCID ( Tutkijatunniste.fi) on pysyvien digitaalisten tutkijatunnisteiden rekisteri. Se on avoin, julkinen, kansainvälinen ja yhteisöperustainen. Tutkijatunniste ratkaisee nimenvaihdoksiin, samannimisiin tutkijoihin tai nimien erilaisiin kirjoitusasuihin liittyviä sekaannuksia. Tunniste vähentää tarvetta syöttää henkilö- ja julkaisutietoja moneen kertaan eri järjestelmiin. Jyväskylän yliopisto kannustaa tutkijoita hyödyntämään ORCID-tutkijatunnistetta. Tutkijat voivat halutessaan auktorisoida Converiksen päivittämään uudet hyväksytyt julkaisut ORCID-profiiliin. Työpajassa luodaan tutkijalle ORCID-profiili ja opetellaan sen päivittäminen. 

Kysy lisää: opetus@kirjasto.jyu.fi

 

Rinnakkaistallentaminen JYXiin (30 min)

Mitä on rinnakkaistallentaminen ja miksi se todellakin kannattaa? Tietoiskussa käydään läpi Jyväskylän yliopiston käytänteet rinnakkaistallentamiselle sekä pohditaan, mitä kaikkea voi jo tänä päivänä rinnakkaistallentaa. Käydään läpi myös kustantajien rinnakkaistallentamiselle asettamat ehdot kuten artikkelin oikea versio sekä embargo eli julkaisuviive.  

Yhteyshenkilö: informaatikko Arto Ikonen