OA Uutiset
Julkaisuarkisto JYX uudistui
Kansainvälisestikin menestynyt julkaisuarkistomme JYX on uudistunut. Osoite on tuttu https://jyx.jyu.fi. Uuden JYXin alustana toimii DSpace 6 -julkaisuarkisto-ohjelmisto.
Käyttäjille näkyvin muutos on uusi, yliopiston brändi-ilmettä tukeva raikas ulkoasu sekä entistä parempi hakutoiminto.
Päivityksen yhteydessä myös JYXin navigointirakenne uudistui - esimerkiksi gradut ja väitöskirjat löytyvät saman Opinnäytteet-kokoelman alta. Opinnäytteiden laitos- ja oppiainetiedot ovat jatkossakin haettavissa metatiedoista ja URN-osoitteet toimivat pysyvinä tunnisteina.
Tieteellisiä artikkeleita JYXissä on tällä hetkellä melkein 6 000 kappaletta.
Uutuutena JYXissä on Verkkonäyttelyt-osio, jossa voidaan nostaa esiin aineistoja temaattisina kokonaisuuksina. Esimerkkinä mainittakoon Yang Jingin haastatteluaineistot kiinalaisista ympäristötaiteilijoista: Ecological Awareness in Chinese Contemporary Art.
Myös JYXissä olevaa kartta-aineistoa esittelevä vanhakartta.fi -palvelu on siirtymässä uudelle alustalle ja uuteen ulkoasuun.
Uusi JYX on rakennettu Avoimen tiedon keskuksen kirjaston ja yliopiston IT-palveluiden yhteistyönä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja hyödyntäen.
Palautetta uudesta JYXistä voit lähettää osoitteeseen: jyx@jyu.fi.
Tracing data – data citation roadmap for Finland
The roadmap consists of an evaluation of the current situation, description of the target state and recommendations on measures that would lead from the current situation to the target state. It also presents an information model for data references.
The roadmap has been produced by the Finnish Committee for Research Data (FCRD) in dialogue with other members of the Finnish research community. The Ministry of Education and Culture Open Science and Research Initiative has instigated and funded the work.
Data citation is considered to be one of the core processes of an open scholarly research system. Thus far, data citation practices are poorly implemented worldwide, but once established, they are expected to facilitate the crediting of data work, providing attribution detail, facilitating access, fostering collaboration, and ensuring transparency and reproducibility of science and scholarship. Finland has an opportunity to set an example to other national research systems, thus solidifying our position as a global leader in open science.
To ensure international interoperability the Tracing Data Project has used the FORCE11 Data Citation Synthesis Group: Joint Declaration of Data Citation Principles (2014) as a key reference as well as a conceptual framework. The full declaration can be found at www.force11.org/datacitation.
New Commission guidance supports EU Member States in transition to Open Science
The European Commission has made a crucial step on the way to an Open Science system in which knowledge circulates freely, as soon as it is available, through digital and collaborative technology. The revised Recommendation on access to and preservation of scientific information, published as part of the Digital Single Market package, lays out the blueprint for policies on open access to publications and data that the EU Member States can put in place.
The guidelines will give even better support to excellent research across Europe, which will in turn result in scientific, economic and social benefits for the Member States and the Union as a whole. To reap as many of these benefits as possible, it is especially important that open access policies are coordinated across the EU as part of the European Research Area.
Isojen tutkimusrahoittajien Plan S ohjaa entistä suoraviivaisemmin kohti avoimuutta
Isojen eurooppalaisten tutkimusrahoittajien Plan S ohjaa tutkimusjulkaisuja entistä voimakkaammin kohti avoimuutta. Euroopan komission ja Science Europen (eurooppalaisten tutkimusrahoittajien yhteenliittymä) julkaiseman Plan S:n tavoite on yksiselitteisen selkeä: 1.1.2020 lähtien julkisten kansallisten sekä eurooppalaisten tutkimusrahoittajien rahoituksella tuotettujen tutkimusjulkaisujen pitää olla välittömästi julkaistu avoimena avoimissa tiedejulkaisuissa tai julkaisualustoilla.
Plan S rajaa ulkopuolelle yhtälailla hybridijulkaisut kuin rinnakkaistallennettavien julkaisujen julkaisuviiveet eli embargot. Tekijänoikeudet tulee julkilausuman mukaan säilyä kirjoittajilla, ja kaikki julkaisut tulee julkaista avoimella CC BY -lisenssillä.
UNIFI vaatii siirtymistä avoimeen julkaisuun
Suomen yliopistojen rehtorineuvosto UNIFI pitää erittäin tärkeänä, että avoimen julkaisemisen periaatteet otetaan nopeasti käyttöön. UNIFI katsoo, että avointa julkaisemista on tärkeää edistää ripeästi. Syyskuun alussa julkaistussa eurooppalaisessa Plan S -aloitteessa linjataan, että julkisilla varoilla tehtävän tutkimuksen pitäisi olla jo vuoteen 2020 mennessä avoimesti jokaisen saatavilla.
UNIFI antaa täyden tukensa FinELibin listaamille neuvottelutavoitteille. Niihin kuuluu muun muassa se, että tutkijoilla on mahdollisuus julkaista artikkelinsa avoimina ilman lisämaksua. Tärkeää on sekin, että avoin julkaisu ei kasvata tieteellisen julkaisemisen ja tiedelehtien käytön kokonaiskustannuksia. FinELibin neuvotteluperiaatteet ja UNIFIn tukikannanotto ovat kokonaisuudessaan luettavissa täällä. UNIFIn toiminnanjohtaja Leena Wahlforsin mukaan on selvää, että jos toivottuihin neuvottelutavoitteisiin ei päästä, UNIFI ei voi suositella sopimusten uusimista.
OA Uutiskooste
TESTI
Tehdyt toimenpiteet
DORA-julistus nyt myös suomeksi
Vuonna 2012 tutkijat, tieteelliset yhdistykset, tiedetoimittajat ja -kustantajat löivät viisaat päänsä yhteen ja esittivät joukon suosituksia, joiden avulla tieteellisten tuotosten arvioinnin laatua voidaan parantaa.
Näin syntyi DORA-julistus, jonka on allekirjoittanut jo 700 organisaatiota ja yli 13 000 yksittäistä henkilöä (tilanne 25.10.2018).
Nyt DORA-julistus löytyy myös suomeksi osoitteessa https://sfdora.org/read/fi/
Mikä on Plan S ja mitä siitä pitäisi ymmärtää?
Annina Huhtala kirjoittaa Plan S:stä Kaskas Median blogissa.
Lue lisää täältä: https://kaskasmedia.fi/fi/eurooppa-heittaa-assan-poytaan-avoimen-tieteen-puolesta/
Vaikuttavatko avoimet julkaisut jatkossa yliopistojen rahoitukseen?
Tuoreessa Opetus- ja kulttuuriministeriölle tehdyssä ehdotuksessa työryhmä suosittelee, että jatkossa vertaisarvioidut avoimet julkaisut huomioitaisiin yliopistojen rahoituksessa omalla painokertoimellaan.
Laillinen ja mutkaton tie avoimeen julkaisemiseen
Tieteelliset yhteisöpalvelut ovat hyvä keino verkostoitua ja lisätä vuorovaikutusta toisten tutkijoiden kanssa. Kannattaa kuitenkin ottaa selvää, missä voi jakaa omia julkaisujaan. Avoimeen julkaisemiseen löytyykin helppo, ilmainen ja laillinen keino: rinnakkaistallentaminen yliopiston julkaisuarkistoon.
Lue lisää OSC:n blogista: http://r.jyu.fi/wT0
Tutkimusjulkaisujen avoimuutta edistävän Plan S -suunnitelman toimenpiteet kommentoitavana
Eurooppalainen tutkimusjulkaisujen avoimuutta edistävä tutkimusrahoittajien cOalition S -ryhmä avaa kaikille avoimen lausuntokierroksen, jolla pyritään kokoamaan tiedeyhteisön instituutioiden ja jäsenten käsityksiä sekä ratkaisuehdotuksia Plan S:n toteuttamiseksi.
Lue asiasta lisää Suomen Akatemian sivuilta.
Aiheeseen liittyvää:
Pääsy Taylor & Francisin ja Wileyn elektronisiin lehtiin vaarassa
Pääsy JYU:n käytössä oleviin Taylor&Francisin ja Wileyn elektronisiin lehtiin on vaarassa katketa helmikuun 2019 alussa. Tilanne on sama kaikissa suomalaisissa yliopistoissa, joilla on ollut sopimus näiden kustantajien kanssa.
Aineistoneuvotteluita hoitava FinELib jatkaa neuvotteluita kustantajien kanssa, mutta tällä hetkellä sopimuksiin pääseminen näyttää epävarmalta.
Jos sopimuksia ei synny, pääsy näiden kustantajien elektronisiin lehtiin päättyy tammikuun jälkeen. JYU:n käytössä on ollut 1800 T&F:n (lehtilista.pdf) ja n. 1300 Wileyn lehteä (lehtilista.pdf).
Jos pääsy lehtiin katkeaa, on artikkeleiden etsimiseen kuitenkin useita vaihtoehtoisia tapoja. (ks. Avointen aineistojen saatavuus ja FinELibin Alternative Access -sivu).
Lue lisää sopimusneuvottelujen tilanteesta FinELibin sivuilta.
Neuvottelujen etenemisestä tiedotetaan sekä Avoin tiede ja tutkimus -sivuilla (https://openscience.jyu.fi/fi) FinELibin sivuilla (http://finelib.fi/neuvottelut/uutiset/).
FinELib on suomalaisten korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja yleisten kirjastojen konsortio, joka neuvottelee e-aineistosopimuksia suomalaiselle tiedeyhteisölle.
Lisätietoja:
Johtaja Ari Muhonen, OSC
Palvelupäällikkö Irene Ylönen, OSC
Informaatikko Arto Ikonen, OSC
Palvelupäällikkö Arja Tuuliniemi, FinELib-toimisto, finelib@helsinki.fi
HS: Yliopistot uhkaavat menettää lukuoikeuden tuhansien tiedelehtien artikkeleihin
Helsingin Sanomatkin kirjoitti kesken olevista tiedelehtien hankalista neuvotteluista. Kiista koskee liian korkeita hintoja ja avointa julkaisemista.
"Avoin tiede on ollut Suomessakin agendalla jo noin 20 vuotta, mutta sen edistämisessä on edetty hitaasti. Nyt on kyllästytty odottamaan.”
”Tieteellisen julkaisemisen avoimuus on niin tärkeä asia, että sen edistäminen tulisi saada seuraavaan hallitusohjelmaan”.
HS (verkko) 20.1.2019: https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005972058.html
Korkeakoulujen uudessa rahoitusmallissa avoimelle julkaisemiselle lisäkerroin
Valtioneuvosto hyväksyi 17. tammikuuta yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusmallit sopimuskaudelle 2021–2024.
Uudessa rahoitusmallissa avoimesti saatavilla olevat vertaisarvioidut julkaisut saavat lisäkertoimen 1,2.
Lue lisää OKM:n tiedotteesta 17.1.2019.
Neuvottelut Taylor & Francisin kanssa päättyneet tuloksettomina
FinELib-konsortio ja Taylor & Francis eivät ole päässeet tulokseen neuvotteluissa. Neuvottelujen kariutuminen tarkoittaa sitä, että pääsy Taylor & Francisin lehtikokoelmiin päättyy 1.2.2019.
”Tilanne on valitettava. Olemme valmiita jatkamaan neuvotteluja, jos kustantaja kohtuullistaa vaatimuksiaan”, sanoo Arja Tuuliniemi, joka vastaa FinELib-konsortion palveluista, ”Suomen yliopistot ja tutkimuslaitokset ovat vahvasti sitoutuneet avoimen julkaisemisen edistämiseen, mutta muutos avoimuuteen ei saa tarkoittaa, että tieteellinen julkaiseminen tulee entistä kalliimmaksi.”
Lue lisää FinELibin tiedotteesta 28.1.: http://finelib.fi/finelibin-neuvottelut-taylor-francisin-kanssa-paattyneet-tuloksettomina/
Tilatusta lehtipaketista JYU:n käyttöön jää vielä 200 lehteä (PDF).
Vaihtoehtoisia tapoja etsiä tieteellisiä artikkeleita: https://openscience.jyu.fi/fi/loyda-avoimet-aineistot/oa-aineistojen-saatavuus
Lisäaikaa neuvotteluihin Wileyn kanssa
Pääsy Wileyn lehtiin säilyy ainakin vuoden 2019 loppuun asti. Neuvotteluita avoimen julkaisemisen edistävästä sopimuksesta jatketaan.
Lue lisää FinELibin tiedotteesta: http://finelib.fi/lisaaikaa-neuvotteluihin-wileyn-kanssa/
Ilmaista markkinointia tutkijalle rinnakkaistallentamalla
Markkinoinnin professori ja oppiainevastaava Heikki Karjaluoto kokee rinnakkaistallentamisen hyödylliseksi sekä tutkijalle itselleen että yleisemmin tieteelle. Karjaluoto huolehtiikin, että kaikki hänen omat julkaisunsa löytyvät JYXistä. Lue lisää: https://www.jyu.fi/fi/tutkimus/avoimen-tieteen-sankarit
Avoimuuden avulla lisää huomiota tutkimukselle
Tietojärjestelmätieteen yliopistorehtori Arto Ojala on jo vuosia edistänyt työssään avointa tiedettä rinnakkaistallentamalla julkaisunsa julkaisuarkisto JYXiin.
– Avoimen tiedon keskuksen henkilökunta on hyvin avuliasta ja ystävällistä. He myös pitävät huolen siitä, että julkaistu materiaali ei riko kustantajan kanssa tehtyjä sopimuksia. Artikkeleita ladataan melkoisen paljon JYXin kautta, joten se tuo näkyvyyttä omalle tutkimukselle. Avoimuuden avulla myös sellaiset artikkelini, jotka muuten olisivat vaikeasti saatavilla, ovat saaneet enemmän huomiota.
Lue lisää: Arto Ojala - avoimen julkaisemisen pioneeri
JYU jälleen avoimen julkaisemisen kärjessä
Jyväskylän yliopiston vuoden 2018 vertaisarvioiduista artikkeleista yli 70 % on julkaistu avoimena. Tämä on huippuluokkaa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.
Tehdyt toimenpiteet