Avaa aineistosi

Tutkimusaineistosi avaaminen tekee maailmasta paremman paikan, mutta hyödyttää suoraan myös sinua itseäsi.

  • Löydät itsekin aineistosi myöhemmin varmemmin ja nopeammin jatkokäyttöön, vuosienkin kuluttua, vaikka välissä olisi vaihtunut tietokone, yliopisto tai vaikka manner.
  • Onko joskus ollut hankala muistaa, mitä joitakin vuosia vanhan datatiedoston tuokin sarake oikein tarkoitti? Tai miettiä, kenet täytyisi reiluuden nimissä pyytää mukaan jatkotutkimuksen julkaisuun, ja kuka taas ei ollut aineistoa keräämässä tai analysoimassa? Tutkimustyösi on helpompaa ja laadukkaampaa kun nämäkin tiedot ovat alusta asti tallessa ja julkaistu.
  • Tutkimustyöhösi voidaan viitata tätäkin kautta, ja sinut löydetään helpommin = uusia yhteistyökumppaneita, tunnetumpi nimi, enemmän mahdollisuuksia kiinnostavaan ja palkitsevaan tieteen tekemiseen.
  • Julkaistut aineistot ovat jo nyt merkittävä kohta useiden rahoittajien CV-vaatimuksissa. Tämän ansioituneisuuden merkitys tulee varmuudella kasvamaan tulevaisuudessa. Ole ensimmäisten joukossa likkeellä ja avaa kaikki mitä vain voit: saat etua kilpaillun rahoituksen hakemisessa ja muutenkin akateemisten ansioiden arvioinneissa. Vaikkapa hakiessasi professuuria 2020-luvulla!
  • Tärkeimpänä: tutkimustyösi tilaisuus vaikuttaa maailmaan kasvaa – paljon.

 
Aineiston julkaisemisessa voit lähteä liikkeelle vaikka heti, jo ennen kuin aineistosi on kerätty

Kun haluat luoda aineistollesi metatiedot, ota yhteyttä kirjastoon osoitteeseen researchsupport-osc@jyu.fi. JYUssa pilotoidaan parasta aikaa aineistojen metatietojen tallennusta Converis-järjestelmään. 

Aineistojen kuvailuun on olemassa myös kansallinen Qvain-työkalu

Metatietotallenteen luominen ei tarkoita vielä julkaisemista, voit säilyttää sen vain omana tai tutkimusryhmäsi tietona, kunnes olet valmis avaamaan aineiston maailmalle. Luotu tallenne kuitenkin mahdollistaa jo aikaisen vaiheen tuen Jyväskylän yliopistolta aineistonhallinta-asioissasi.

Kysymyksissä ota rohkeasti yhteyttä researchsupport-osc@jyu.fi