Ohjaajan opas

Keskeisiä teemoja ohjaajien ja Avoimen tiedon keskuksen yhteistyöstä.

Opiskelijan osaamisen tuki: Avoimen tiedon keskus yhteistyökumppanina

Avoimen tiedon keskus, kirjasto, tukee opinnäytteen tekijää useissa prosessin vaiheissa ohjaajan yhteistyökumppanina. Ohjaaja voi siten jakaa opetus- ja ohjausvastuuta Avoimen tiedon keskuksen kanssa.

Yleisimmät yhteistyöalueet opinnäyteprosessissa ovat:


Kuvan saavutettava versio. 

Ohjaaja voi tilata oman alansa informaatikolta räätälöidyn koulutuksen seminaariinsa ja tapauskohtaisia asioita voidaan tarvittaessa selvittää myös henkilökohtaisessa ohjaamisessa opinnäytteen tekijän kanssa, kuten yllä on kuvattu.

Ohjaajan osaamisen tuki

Avoimen tiedon keskus tukee opinnäytteen tekijän lisäksi myös ohjaajan osaamista, sillä kaikki tutkijakoulutukset ovat avoimia yliopiston henkilöstölle. Tutkijakoulutuksiin ilmoittaudutaan Kongressissa ja avoimen tieteen verkkokurssille (LIBJ1001) Sisussa. Avoimen tieteen verkkokurssin materiaaliin voi käydä tutustumassa itseopiskelumateriaalina, vaikkei kurssia suorittaisikaan.

Avoimen tiedon tutkijakoulutukset päivittävät siis ohjaajien tietoja opinnäyteprosessiin liittyen, joskin tutkimusnäkökulmasta:


Kuvan saavutettava versio.

Opinnäytteen ohjaajan tukena ovat myös tiedekunnan tai oppiaineen omat ohjeet, ja esim. väitöskirjaohjaajille on olemassa myös tutkijakoulun ohjeet. Tämän sivun ohjeet on suunnattu lähinnä kandi- ja graduvaiheiden ohjaajille, mutta niitä voi myös soveltaa väitöskirjaohjauksessa. Tulee kuitenkin huomioida, että väitöskirjavaiheeseen on omat, edellä mainitut tutkijakoulutuksensa ja räätälöityjä koulutuksia voi tilata myös tohtoriseminaareille.

Avoin oppiminen on myös opetuksen tukena, eli avoimia oppimateriaaleja voi tuottaa itse tukien siten oppijoiden työtä ja tuoden omaa osaamistaan esille, avata niitä kansallisessa avointen oppimateriaalien kirjastossa tai etsiä muiden avaamia materiaaleja JYKDOKista oman työn tueksi. Avoimen tiedon keskuksesta saa tukea myös avointen oppimateriaalien kanssa. Myös avoimia oppimis- ja opetuskäytänteitä kannattaa kokeilla, esim. vertaisoppimista.

Tiedonhankinta

Tiedonhankintaan kuuluu usein tiedontarpeen määrittely, konkreettinen tiedonhankintaprosessi ja tiedon käyttö. Jokaiseen opinnäytteeseen tehdään oma, erillinen tiedonhankintansa, sillä jokaisen opinnäytteen tekijän tiedontarve on erilainen riippuen hänen aiheestaan ja tieteenalastaan.

Tiedonhankinta tiiviisti opinnäyteseminaarien osana:

Aineistonhallinta

Aineistonhallinta on tutkimuksen aineiston vastuullista käsittelyä, jossa huomioidaan hyvät tieteelliset käytänteet ja esimerkiksi henkilötietojen käsittelyyn liittyvät lait. Tyypillisiä aineistoja ovat esimerkiksi haastattelut, kyselyt, mittaustulokset, arkistomateriaali tai koodi.

Aineistonhallinta opinnäyteseminaarien osana: LIB1DATA-verkkokurssi on osalla tieteenaloja pakollinen opintojakso. Kurssin avointa oppimateriaalia voivat hyödyntää kaikki opiskelijat ja ohjaajat.

Opettajien ja ohjaajien työn tueksi on saatavilla JYU:lle räätälöityjä aineistonhallinnan diapaketteja, joita voi hyödyntää omassa opetuksessaan CC BY-NC -lisenssin mukaisesti:

Huom. Tiedostoja päivitetään parhaillaan yliopiston uuden visuaalisen ilmeen mukaisiksi.

Yleisesti opinnäytetyön aineiston tietosuojasta:

Opinnäyte

Opinnäytteet ovat yleensä julkisia eli niiden tiedot ovat nähtävissä. Jyväskylän yliopiston opinnäytteiden tiedot ovatkin löydettävissä verkkohauilla ja JYKDOK-tietokannasta

Jyväskylän yliopiston opinnäytteet ovat yleensä myös avoimia eli koko opinnäytteen pääsee lukemaan verkossa. Avaaminen toteutetaan usein JYX-julkaisuarkistossa, ja esim. gradujen avaaminen JYXissä on helppoa:

  • Gradutiedosto toimitetaan verkkolomakkeella JYXiin tallennettavaksi.
  • Kirjoitetaan kysytyt lisätiedot gradusta ja annetaan lupa JYX-tallennukselle.
  • Jos gradun tulee olla suljettu esim. aiheensa arkaluonteisuuden vuoksi, tieto sulkemisesta merkitään JYX-prosessiin.

Tähän oppaaseen viittaaminen

Viittausohje: Avoimen tiedon keskus (2024) Ohjaajan opas. Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto. Oppimateriaali. URN: https://www.jyu.fi/fi/tutkimus/ohjaajan-opas (Linkki päivitetty: kts. pvm sivulta. Linkki tarkastettu: pvm.) CC BY-NC-ND.

Tämä teos on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.