Artikkelin eri versiot

Publisher’s PDF = Version of Record = julkaistu artikkeli

Proof = viimeinen vedos, joka tulee kirjoittajalle tarkistettavaksi ennen julkaisemista. Proof on pääsääntöisesti liian valmis versio rinnakkaistallennettavaksi (lehden layout jo näkyvissä).

Final draft = Author’s Accepted Manuscript (AAM) = post-print =  post-review = vertaisarvioitu viimeinen käsikirjoitusversio, joka korjausten jälkeen lähtee kirjoittajalta kustantajalle.

Final draft voi olla Word-dokumentti tai kirjoitettu lehden valmiiseen sivupohjaan (mutta ilman kustantajan ulkoasullista viimeistelyä). Final draftissa kuviot ja taulukot voivat olla erillisinä tiedostoina, jollaisina ne voidaan myös tallentaa JYXiin. HUOM! Final draftin ei tarvitse olla kielellisesti viimeistelty, sillä monesti kirjoitusasun viilauksia tehdään vielä vedosvaiheessa (proof).

Preprint = kirjoittajan käsikirjoitusversio, ei vielä vertaisarvioitu. Tutkija voi halutessaan tallentaa JYXiin myös preprint-versioita.

Preprinteistä on kuitenkin hyvä muistaa, että vuoden 2016 alusta voimaan tullut Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeistus ei hyväksy artikkelien vertaisarvioimattomia versioita luettavaksi open access -julkaisuiksi OKM:n raportoinnissa. Avoimen artikkelin on siis OKM:n linjauksen mukaisesti oltava aina vertaisarvioitu.

 

Kustantajien linjaukset vaihtelevat sen suhteen, minkä artikkelin version he sallivat rinnakkaistallennettavaksi julkaisuarkistoon.

Preprintit ovat yleensä hyvin sallittuja, ilman embargoa.

Valtaosa kustantajista sallii final draftin tallentamisen (joko embargon kanssa tai ilman).

Muutamat kustantajat sallivat myös valmiin PDF:n (Publisher’s PDF) tallentamisen.

Kirjasto tarkistaa kunkin artikkelin osalta sekä julkaisuluvan että oikean artikkelin version. Lehtikohtaisia tietoja voi tarkistaa SHERPA/RoMEO -palvelusta.