Artikkelin eri versiot

  • Publisher’s PDF = Version of Record = julkaistu artikkeli
  • Proof = viimeinen vedos, joka tulee kirjoittajalle tarkistettavaksi ennen julkaisemista. Proof on pääsääntöisesti liian valmis versio rinnakkaistallennettavaksi (lehden layout jo näkyvissä).
  • Final draft = Accepted Manuscript (AM) = post-print =  post-review = vertaisarvioitu viimeinen käsikirjoitusversio, joka korjausten jälkeen lähtee kirjoittajalta kustantajalle. Final draft voi olla Word-dokumentti tai kirjoitettu lehden valmiiseen sivupohjaan (mutta ilman kustantajan ulkoasullista viimeistelyä). Final draftissa kuviot ja taulukot voivat olla erillisinä tiedostoina, jollaisina ne voidaan myös tallentaa JYXiin. Final draftin ei tarvitse olla kielellisesti viimeistelty, sillä monesti kirjoitusasun viilauksia tehdään vielä vedosvaiheessa (proof).
  • Preprint = kirjoittajan käsikirjoitusversio, ei vielä vertaisarvioitu. Tutkija voi halutessaan tallentaa JYXiin myös preprint-versioita. Vuoden 2016 alusta voimaan tullut Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeistus ei hyväksy artikkelien vertaisarvioimattomia versioita luettavaksi open access -julkaisuiksi OKM:n raportoinnissa. Avoimen artikkelin on siis OKM:n linjauksen mukaisesti oltava aina vertaisarvioitu.

OSC tarkistaa minkä version saa rinnakkaistallentaa JYXiin ja huolehtii mahdollisen embargon. Kustantajien rinnakkaistallentamisen linjauksia voi tarkastella Sherpa Romeo -palvelusta.

SHERPA-RoMEO-long-logo.gif