Rinnakkaistallentamisen hyödyt

Rinnakkaistallentamisella tarkoitetaan jossakin julkaisukanavassa (lehdessä, kokoomateoksessa, konferenssijulkaisussa) julkaistun artikkelin version avointa tallentamista joko organisaation omaan tai tieteenalakohtaiseen julkaisuarkistoon. Tallennettava versio voi olla joko artikkelin julkaistu versio tai käsikirjoitus. 

Miksi rinnakkaistallentaminen kannattaa? 

  • Rinnakkaistallentamalla tutkija saa avattua maailmalle maksumuurin takana olevaa tieteellistä tuotantoaan ilmaiseksi ja helposti. Jyväskylän yliopistossa rinnakkaistallentaminen on vaivatonta. Lue ohjeet!
  • Tutkimuksen avaaminen rinnakkaistallentamalla lisää merkittävästi artikkelin näkyvyyttä. JYXiin tallennetut artikkelit löytyvät erinomaisesti hakukoneilla. Näkyvyys puolestaan tuo lisää potentiaalisia viittaajia.
  • Rinnakkaistallentaminen säästää tutkijan aikaa ja vaivaa: kun artikkeli on vapaasti saatavissa, henkilökohtaiset yhteydenotot artikkelia haluavilta vähenevät. 
  • Rinnakkaistallentaminen täyttää pääsääntöisesti tutkimusrahoittajien avoimuuden vaatimukset. Tutkijan kannattaa rahoitushakemuksessaan mainita aikaisempien julkaisujensa avoimuus. 
  • Kannattaa myös parantaa maailmaa! Jokainen rinnakkaistallenne tuo yhden tutkimusjulkaisun lisää saataville sille suurelle tutkijajoukolle, jolla ei ole pääsyä tieteelliseen tietoon johtuen lehtipakettien kalleudesta. Samalla tieteellinen tieto avautuu myös muiden kuin tutkijoiden käyttöön, niin kotimaassa kuin ulkomailla.

 

  

Lähde: SHB online