Embargo eli julkaisuviive

Kun artikkeli rinnakkaistallennetaan julkaisuarkistoon, moni kustantaja haluaa asettaa julkaisulle viiveen eli embargon. Yleensä embargot ovat 6–24 kuukautta, mutta ne voivat olla jopa 36 kuukautta. Osalla kustantajista embargoja ei ole lainkaan, vaan artikkelin saa rinnakkaistallentaa heti sen julkaisemisen jälkeen.

Julkaisuviiveistä huolimatta artikkeli kannattaa tallentaa JYXiin heti kun se on julkaistu. OSC selvittää JYXiin tallennettavien artikkelien embargot ja huolehtii niiden asettamisesta.

Vaikka itse artikkeli onkin vielä julkaisuviiveen aikana JYXissä suljettuna, sen metatiedot näkyvät maailmalle ja artikkeli löytyy esimerkiksi Googlella hakemalla erittäin hyvin. Tästä on merkittävää hyötyä kaikelle tutkimukselle, mutta erityisesti kokoomateosartikkeleille, jotka muutoin saattavat jäädä hakukoneiltakin näkymättömiin.

JYXissä on jokaisen julkaisuviiveen vuoksi vielä suljettuna olevan artikkelin kohdalla Pyydä artikkeli tutkijalta -linkki, josta artikkelia voi pyytää itselleen tutkijalta.